2010 m. balandžio 9 d., penktadienis

Apie paternalizmą

"Švelnus" paternalizmas nuo įprasto skiriasi tuo, kad reguliuojanti institucija nustato variantą "pagal nutylėjimą", bet leidžiama pasirinkti ir kitus variantus. Pvz. narkotikus vartoti draudžiama, bet jeigu pateiki rašytinį sutuoktinio sutikimą ir įmoki užstatą potencialioms gydymo išlaidoms padengti, tuomet draudimas tau negalioja.

Šiuo metu vykstančioje diskusijoje apie paternalizmą net trys mūsų skaitomi blogeriai skundžiasi, kad švelnaus paternalizmo propaguotojai jį prisimena tik tose srityse, kur paternalizmas yra naujiena, o kitur (pvz. prekybos vaistais atveju) apie "švelnius" variantus nenori nei girdėti.

Tas be abejo tiesa, bet R.Hansonas žvelgia giliau. Paternalizmas (net ir "švelnus") nuo paprasto patarimų dalinimo skiriasi tuo, kad reguliuojanti institucija stengiasi paveikti žmonių sprendimus prieš jų pačių valią. Pasiteisinimas, kodėl neužtenka tiesiog patarti žmonėms, paprastai yra "žmonės patarimų neklausys, nes yra kvaili trenkti". Bet tie, kas naudoja šį pasiteisinimą, labai retai net apsvarsto galimybę, kad žmonės patarimų gali neklausyti dėl to, kad nepasitiki patariančiojo neutralumu, o dar rečiau - kad kvaili gali būti ne tik žmonės, bet ir patarimai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą