2010 m. balandžio 22 d., ketvirtadienis

Monetarinė politika ir pinigų vertė

Nuo monetarinės politikos priklauso pinigų vertė. Aukso standarto laikais monetarinės politikos tikslas būdavo užtikrinti pastovią pinigų vertę aukso atžvilgiu. Smetonos laikais valdžia rūpinosi, kad vienas litas atitiktų 0,150462 gramo gryno aukso. Lietuva buvo viena iš nedaugelio valstybių, išlaikiusių stabilią valiutą aukso atžvilgiu Didžiosios Depresijos metu, nors ir čia teko pasukčiauti - valstybė krizės metu ėmėsi stipriai žlugdyti importą, bei apribojo valiutines operacijas. Drastiškos priemonės sustiprino pasitikėjimą litu, bet ekonomika taip nukentėjo, kad kilo Suvalkijos ūkininkų maištas. Smetona šią problemą išsprendė sušaudydamas maištininkų lyderius.

Po Antrojo pasaulinio karo išpopuliarėjus Keynes'o idėjoms, centriniai bankai nusprendė, kad neverta per daug rūpintis pinigų vertės stabilumu. Žymiai svarbiau, kad valstybės išlaidos ir pinigų kiekis būtų pakankamai dideli, kad užtikrintų spartų ekonomikos augimą. Žingsnis po žingsnio besaikis ekonomikos skatinimas sukėlė infliacijos bangą - aštuntasis praėjusio amžiaus dešimtmetis pasižymėjo sparčiu dolerio bei svaro nuvertėjimu, kiek stipriau laikėsi Vakarų Vokietijos markė. Didėjantis nepasitikėjimas nuvertėjančiais pinigais reiškė, kad bet koks bandymas stimuliuoti ekonomiką nebeduoda jokių teigiamų rezultatų - kainos pašoka dar aukščiau, kartu padidėja ir nedarbas, nes be patikimų pinigų ekonomika nebegali normaliai funkcionuoti.

Maždaug prieš trisdešimt metų centriniai bankai vėl kilo į kovą su infliacija. Spausdinamų pinigų kiekio sumažinimas ir trumpalaikių palūkanų normų padidinimas greitai atnešė sėkmę, ir pasitikėjimas svarbiausiomis pasaulio valiutomis buvo atstatytas. Tam kad dar labiau padidinti pasitikėjimą pinigais, daugelis pasaulio centrinių bankų nusprendė formaliai apibrėžti savo veiklos tikslą. Europos centrinis bankas siekia, kad eurozonos infliacija būtų vos vos mažesnė nei du procentai per metus. JAV neturi formalaus dolerio vertės standarto, bet neofialiai manoma, kad JAV centrinio banko (FED) siekiai nelabai daug skiriasi nuo Europos centrinio banko tikslo.

1 komentaras: