2009 m. gruodžio 15 d., antradienis

Apie lūkesčių svarbą monetarinei politikai

Ne paslaptis, kad P.Krugmanas, prieš pereidamas į tamsiąją Jėgos pusę, buvo vienas geriausių ekonomistų pasaulyje. Šito post'o pagrindinė mintis yra pasiskolinta iš šito jo straipsnio (tiksliau - šito Sumnerio post'o).

Kas atsitiks, jei centrinis bankas atspausdins dvigubai daugiau pinigų, negu yra apyvartoje? Tikriausiai kainos pakils dvigubai? O gal prasidės laikinas bumas tose ekonomikos srityse, kurias pinigai pasieks pirmiausia? Vienareikšmiškai į šį klausimą galima atsakyti tik žinant, kokių veiksmų žmonės tikisi iš centrinio banko ateityje. Sakykime, kad visi yra įsitikinę, kad po metų centrinis bankas vėl dvigubai sumažins pinigų kiekį. Tuomet, jei po pusės metų kainos padvigubės, atsiras naujas verslo planas: investuoti į pinigus, kurių vertė po pusės metų padvigubės. Apsukresni verslininkai tokį planą sukurs ir ims vykdyti ne po pusės metų, o iš karto, vos tik kainos ims kilti. Dėl to greičiausiai tiesiog dvigubai išaugs pinigų paklausa, o kainos ženkliai nepasikeis.

4 komentarai:

  1. Kas atsitiks, jeigu centrinis bankas atspausdins dvigubai daugiau pinigų, negu yra apyvartoje?

    Susidurs su nenumatytomis pasekmėmis.

    Jeigu centrinis bankas tuo pat metu dar ir aktyviai formuoja lūkestį, kad už už metų pinigų kiekį dvigubai sumažins, ir visi tuo tiki.

    Vistiek įvyksta nenumatytos pasekmės, todėl už metų centrinis bankas atlieka ne visų lauktą ir tikėtą sprendimą, o kiek kitokį, pvz. pinigų kiekį sumažina 1,8 karto, ir tarkime atpalaiduoja privalomųjų atsargų discipliną.

    Visi įsitikina, kad centriniu banku pasitikėti negalima, ir nuo to tada laiko jį neprognozuojamu.

    Kaip tik šiandien ta tema Caroline Baum:

    Explaining policy actions is worthwhile, Poole said in an Aug. 21, 2003, speech. Discussing future policy actions, which are contingent on new information, is “probably counterproductive” and more likely to be misleading than helpful.

    AtsakytiPanaikinti
  2. "Dėl to greičiausiai tiesiog dvigubai išaugs pinigų paklausa, o kainos ženkliai nepasikeis."

    Tiesiog burtai, ne kitaip :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oj, sunku su jumis.

    2 Anarchistas: čia maždaug tas pats, kas aš sakyčiau "įsivaizduokim, kad iš taško A į tašką B važiuoja traukinys", o tu sakytum "taip negali būti, taškas yra nulinio dydžio, į jį neįmanoma nutiesti bėgių".

    2 Giedrius: man atrodo tu turi labai specifinę teoriją, kaip pinigų kiekio pokyčiai įtakoja kainas, bet aš iki galo nesuprantu, tokia ta teorija. Tik suprantu, kad ji turi mažai ką bendro su kitomis mano matytomis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. "man atrodo tu turi labai specifinę teoriją, kaip pinigų kiekio pokyčiai įtakoja kainas, bet aš iki galo nesuprantu, tokia ta teorija. Tik suprantu, kad ji turi mažai ką bendro su kitomis mano matytomis."

    Jei atidžiau pasižiūrėtum į "austriškąją", bent keletą panašumų turėtum pastebėt :)

    AtsakytiPanaikinti