2010 m. vasario 11 d., ketvirtadienis

Pigių Tarptautinio Valiutos Fondo paskolų mitas

Prieš metus buvo labai madinga kalbėti, kad mūsų vyriausybė daro didžiulę klaidą, neimdama pigios Tarptautinio Valiutos Fondo paskolos. Iš vyriausybės neteko išgirsti jokių argumentų apie tokios paskolos atsisakymo priežastis. Ir vis dėlto labai gerai, kad Lietuva išvengė Tarptautinio Valiutos Fondo įsikišimo:

  • Valstybės skolinimosi kaštai - taip, gauti palūkanų subsidiją iš užsienio smagu, bet pažiūrėkime į ilgalaikę perspektyvą. Kreipimasis į Tarptautinį Valiutos Fondą pašalpos liudija finansinį šalies silpnumą, tai reiškia, kad po krizės dešimt metų valstybė užsienio rinkose skolinsis brangiau ir tokiu būdu praras subsidijos naudą.
  • Privačių asmenų skolinimos kaštai - kreipimasis į Tarptautinį Valiutos Fondą sukeltų sumaištį vietinėje paskolų rinkoje. Latvijoje būsto paskolų palūkanos latais po kreipimosi į TVF buvo pakilusios net iki penkiolikos metinių procentų. Įmonėms paskolų našta Latvijoje irgi pakilo. Negi norime dar daugiau benamių ir bedarbių?
  • Graikijos krizė mažiau baisi Lietuvai, nes mes jau parodėme, kad galime susitvarkyti vieni.
Kartais dar pakalbama, kad Lenkija tai kreipėsi į TVF, o krizės pas juos nėra. Tačiau Lenkija į TVF kreipėsi ne pagalbos, o kokybės ženklo. Prieš pusantrų metų TVF sukūrė naują programą, tarsi prizą gerai besitvarkančioms šalims. Tokios šalys gali gauti TVF kredito liniją, ir spekuliantai tada bijo tokias šalis atakuoti. Kadangi spekuliantai bijo, tada ir kredito panaudoti nereikia, ir guli ta kredito linija kaip koks garbės raštas stalčiuje. Deja, Lietuva dėl savo blogos padėties negali pretenduoti į naujo pavyzdžio TVF kredito liniją, be Lenkijos ją dar gavo ir Meksika. 

9 komentarai:

  1. O žiūrint iš rinkodarinės pusės, toji kredito linija - tai naujas TVF produktas, sukurtas specialiai trims valstybėms (be Lenkijos ir Meksikos, dar yra Kolumbija) , kad šios juo nesinaudotų:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, rinkodarą čia sau darosi pats TVF (apsimeta geriečiais), ir Lenkija bei Meksika.

    AtsakytiPanaikinti
  3. TVF ne labdaros organizacija ir pašalpų neteikia, o skolinimosi lėšų aptarnavimo kaštai du ir kartais tris kartus mažesni, nei Lietuva skolinosi per paskutinius metus.

    O jokių protingų argumentų neišgirdome tik todėl(išskyrus Dalios vaizdųjį - "impotencija"), kadangi:

    -"negalima spjauti į šulinį, nes iš jo gali tekti dar gerti"
    -po Latvijos spardimosi ir TVF geros valios išryškėjo fiksuoto kurso išlaikymo "pliusai"
    (žr. šviežią kolumnisto iš The New York Times P.Krugman'o blog'o haiku: Riga Mortis)
    -valdantieji su panika akyse kratosi realios kreditorių kontrolės
    -Parex užlinko Latvijoje, o ne Lietuvoje

    o kad "mes jau parodėme, kad galime susitvarkyti vieni", manau, turėtų skambėti kitaip: mes bandome demonstruoti, kad susitvarkysime.

    Eilinė TVF inspekcija dar kartą pademonstruos, kad ranka ant pulso yra laikoma ir pulsas įdėmiai stebimas, bendradarbiaujam:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Krugmanas pamiršo palyginti fiksuotą Latvijos valiutos kursą su plaukiojančiu Islandijos valiutos kursu. Plius nepaskaitė, kad Latviai BVP skelbia už metus, skirtingai nuo JAV. JAV standartais per ketvirtį Latvija jau turi įspūdingą augimą.

    Dėl eilinės TVF inspekcijos - gal TVF pasakė - nė nesvajokit apie paskolą nes per gerai dar gyvenat?

    AtsakytiPanaikinti
  5. dėl TVF paskolos: praeitų metų žiemą buvo primtas politinis sprendimas, kuris visiškai neturėjo nieko bendro su ekonomine logika.

    o su latvių BVP įspūdingu augimu tai tikrai nudžiuginai:D

    Reikėtų dar sulyginti latvių nacionalinės krepšinio rinktinės pasiekimus, kai jai vadovavo Kemzūra, ir US dream team'o praeitų metų pasiekimus. Manau, ir šioje srityje latvių komanda aplenkė amerikiečius: amerikiečių komanda nacionalinių rinktinių rikiuotejė liko stagnuoti savo vietoje, o latviai palipėjo dviem laipteliais į viršų:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Politinis sprendimas turėjo stiprią ekonominę logiką dėl privataus sektoriaus kapitalo kaštų ir dėl valstybės skolinimosi kaštų ilgalaikėje perspektyvoje. Jau vien į eurozoną mus priims greičiau, nes aišku kad dėl Lietuvos nereiks raudonuoti prieš pasaulį.

    Danų analitikas Lars Christensen sakė, kad netikėjo, kad Lietuva atsilaikys be TVF, o dabar džiaugiasi kad geras sprendimas buvo.

    Manau, kad Krugmanas nežino nei kad lietuviai geri krepšininkai, nei kad Latvijoje baigėsi krizė :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nežinau ką mėgsta labiau Paul'as - krepšinį ar kerlingą, tačiau Lars'o džiaugsmus ir abejones išgirsta, ką tik supratau, net tik Danske Bank'as:)

    o "raudonavimas prieš pasaulį" yra vienas iš kriterijų priimant į eurozoną?

    Siūlau lažybas:), kad Estonia yra paskutinė Baltic valstybė, turėjusi fiksuotą valiutos modelį, kuriai pavyks, nekeičiant savo valiutos kurso, peršokti į eurą:)

    P.S. siūlau pasižiūrėti dviejų metų atkarpas nacionalinių valiutų kursų euro atžvilgiu prieš patenkant į eurozoną, kad ir Slovėnijos ir Slovakijos

    AtsakytiPanaikinti
  8. 123
    viens - dar kartą siūlau, du - tikiuosiu, trys - dedame depozitą į unicredit bank'ą ir stebim;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. "raudonavimas pries pasauli" yra eurozonos kriterijus. Graikija prieme i eurozona sitos taisykles neisilaikydami, tai dabar gailisi.

    Del lazybu tai nesupratau, tu turi omenyje lito silpnejimo ar stiprejimo euro atzvilgiu rizika?

    Kodel butent unicredit bankas?

    AtsakytiPanaikinti