2010 m. balandžio 15 d., ketvirtadienis

Graikijos krizės įtaka Lietuvai

Anksčiau rašėme, kad Graikijos problemos neturėtų Lietuvoje sukelti ekonominės katastrofos. Šį kartą pateiksiu priežastis, dėl kurių Graikijos situacija sulėtins Lietuvos ekonomikos atsigavimo tempus. Netgi nelabai svarbu, ar paskutinis Graikijos gelbėjimo planas bus sėkmingas, ar ne, vis tiek Graikijos bėdos blogina ir Lietuvos situaciją.

Visų pirma dėl Graikijos sumažės užsienio investicijos į Lietuvą. Graikijai mirgant pirmuosiuose finansinių laikraščių puslapiuose, investuotojai pradės kreipti nepagrįstai daug dėmesio į rodiklius, galinčius padėti prognozuoti Graikijos tipo krizes. Lietuva su per dideliu biudžeto deficitu neatrodo patraukliai. Potencialūs investuotojai į eksporto sektorių išsigąs, nes didelis deficitas pranašauja mokesčių sistemos nestabilumą. Potencialūs investuotojai į vidaus sektorius (įskaitant NT) manys, kad vidaus vartojimo perspektyvos Lietuvoje yra blogos dėl didelės valstybės skolos.

Europos bankų sektoriaus elgesys taip pat gali paveikti Lietuvos ekonomikos raidą. Dėl Graikijos problemų ir galimų nuostolių dėl investicijų į Graikijos obligacijas Europos Sąjungos bankai bus atsargesni ir lėčiau didins paskolų portfelius. Skandinavijos bankai nepasižymi ekonominiais ryšiais su Graikija, tačiau galima spėti, kad jie nebus tie išsišokėliai, į kairę ir į dešinę dalinantys paskolas kol kiti bankai vis dar elgiasi atsargiai.

2 komentarai:

  1. Apibendrinant - adekvati informacija durnių laivui kenksminga.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apibendrinant - viso pasaulio ekonomikos, seniai aisku, kad susijusios. Ir vienam gale ivykes ivykis duoda atgarsi kitam gale, kad ir kaip toli jis butu. O kuo arciau, tuo atgarsis labiau jauciamas, kad ir netiesiogiai.

    AtsakytiPanaikinti