2009 m. lapkričio 13 d., penktadienis

Kas džiaugiasi Fed ir ECB monetarine politika?

Panašu, kad mano koblogeriai mano, kad su monetarine politika viskas gerai - infliacijos lūkesčiai atsistatė, ir greitai bus laikas didinti trumpalaikes palūkanų normas. Negalima jų kaltinti, nes taip pat mano nemažai ekonomistų bei analitikų. Kad monetarinė politika nepakankamai stimuliuojanti (kaip taip gali būti - juk palūkanų normos sumažintos iki minimumo!) kurį laiką manė tik mažuma nelabai garsių universitetų dėstytojų, pvz. mano mėgstamas S.Sumneris. Tačiau, sprendžiant iš šio straipsnio (kurį S.Sumneris iš mokslinės į paprastą kalbą išvertė čia), prie pastarųjų prisijungė ir garsaus (ir anot Vikipedijos centriniuose bankuose naudojamo) makroekonomikos vadovėlio pažengusiems autorius M.Woodfordas. Jis su koautoriumi V.Cúrdia cituoja savo ankstesnį straipsnį, kad būtų didelė klaida didinti palūkanų normas iš karto kai tampa įmanoma tai daryti ir vis tiek pasiekti infliacijos taikinį, nes tokio padidinimo lūkesčiai stabdytų atsigavimą po krizės. Įdedu paveikslėlį, kurio nepavyko įdėti S.Sumneriui. Punktyrine linija pavaizduotas atvejis, kai naudojamas infliacijos taikinys, ištisine - kai naudojamas kainų lygio taikinys (t.y. bandoma grįžti link kainų lygio trendo, kurį nutraukė krizė). Straipsnyje dėl paprastumo naudojamas nulinės infliacijos taikinys, bet tas pats galioja ir neoficialiam 2 procentų taikiniui.

Straipsnio išvada: "a credible commitment to the right kind of “exit strategy” should substantially improve the ability of monetary policy to deal with the unusual challenges posed by a binding zero lower bound during a deep financial crisis, and to the extent that this is true, the development of an integrated framework for policy deliberations, suitable both for crisis periods and for more normal times, is a matter of considerable urgency for the world’s central banks." Anot Sumnerio, rimtų ekonomistų lūpose tokie žodžiai reiškia: "Pavojus! Pavojus! Centriniai bankai nežino, ką daro!".

3 komentarai:

  1. Tai kad su monetarine politika išties viskas yra labai gerai.

    Amerikoje:
    Neaišku kam priklausanti, kokiais vidiniais principais besivadovaujanti, neaudituojama institucija targetina neaišku ką ir vykdo rinkos intervencijas niekam nereikia žinoti kaip.
    The World's Most Important Trading Desk Is Not At Goldman, But Is On The 9th Floor Of 33 Liberty Street

    Kas gali būti geriau? Žinoma - monetarinė politika Lietuvoje. LB jos "nevykdo", reikalai tvarkomi po kilimu Stokholme, ir visiems ramu.

    Mažiau pažengę marginalai pakleketuoja savo bloguose apie cb monopolio panaikinimą ar kokį aukso standartą, labiau pažengę specialistai - apie utopinius kompleksiškesnės monetarinės politikos modelius, visi "supranta", kad real politics alternatyvų nėra.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Beje, kalbėdamas apie aktyvios monetarinės politikos marginalus, turiu omenyje Warren'o Mosler iniciatyvas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kam ta institucija priklauso, viskas labai aišku - kam gi kitam, jei ne žydams, kurie valdo visus pasaulio pinigus ;-)

    AtsakytiPanaikinti