2009 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

Sekmadienio skaitiniai: apie maldų intensyvumo įtaką Dievo palankumui

Besidomintys ekonomika arba statistika skaitytojai tikriausiai yra girdėję apie šitą Nobelio premijos laureato ekonomisto J.Heckman'o straipsnį, bet galbūt tai bus naujiena maldomis ir Dievo palankumu besidomintiems skaitytojams. Straipsnio esmė tokia:

Sakykime, kad Y yra Dievo palankumas žmonijai (nuo 0 iki 1), X - populiacijos maldų intensyvumas (irgi nuo 0 iki 1), o f(X) - maldų intensyvumo pasiskirstymo tankis. Jeigu padarysime prielaidą, kad sąlyginis X pasiskirstymo tankis priklausomai nuo Y yra
g(X | Y) = a(Y)exp(XY),
kur a(Y) yra teigiama, tolydi, diferencijuojama funkcija (Šventojo Rašto citatos tokiai prielaidai pagrįsti Hekmanas nepateikia, bet prielaida iš pirmo žvilgsnio logiška), tai pasitelkus gerai žinomus statistikos metodus galima įrodyti, kad tikėtina Y reikšmė kai X = x yra
E(Y | X = x) = f'(x) / f(x)

Pasiremdamas Tėvo Greeley darbe apie tai, kad maldų intensyvumo pasiskirstymas yra bimodalinis (daug žmonių beveik nesimeldžia, daug žmonių meldžiasi dažnai, o tarpiniai variantai reti) pateikiamais duomenimis ir gerai žinomu pasiskirstymo tankio įvertinimo metodu, Hekmanas gauna tokius rezultatus:

x
E(Y | X = x)
0,0
0,4
0,2
-1,3
0,4
-2,3
0,6
-3,0
0,8
0,0
1,0
2,0

Išvada - meldžiantis retai galima nebent sumažinti Dievo palankumą, bet meldžiantis dažnai jį galima smarkiai padidinti.

2 komentarai:

  1. formuleje klaida, ne ta funkcija.

    AtsakytiPanaikinti
  2. 2 anonimiškas: jeigu dėl g(X|Y), tai pas Hekmaną būtent taip - t.y. maldų intensyvumo tankis priklausomai nuo Dievo palankumo.

    AtsakytiPanaikinti