2009 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Kredito krizė tęsiasi: Dubajus - bankrutuoja tryliktasis pasaulio stebuklas






















Praėjusią savaitę Dubajus prisijungė prie Japonijos ir Graikijos - valstybių, esančių kredito krizės centre. Ketvirtadienį valstybinė įmonė Dubai World, atsakinga už dirbtinių Dubajaus salų statymą ir vystymą, paskelbė, kad kreditoriams siūlys atidėti mokėjimus už grupės įmonės Nakheel PJSC išleistas islamiškas obligacijas "sukuk". Rinkos į šią žinią sureagavo nervingai, Europos akcijų indeksai nukrito apie tris procentus.
Yra daug šansų, kad Dubajaus problemos nesusprogdins Roubini aprašyto akcijų kainų burbulo. Tai bus bloga žinia Latvijai, nes IMF'as galės lengviau spausti Latviją derybose, aiškindamas, kad pavienės krizės nebeturi kitoms valstybėms didelių neigiamų pasekmių. Jei visgi Dubajaus problema sukels domino reakciją, su Latvija bus elgiamasi švelniau.
Dubajus yra sunkai lietuviams suprantamas miestas. Imkime kad ir požiūrį į palūkanas. Šiuolaikinė krikščionybė nebedraudžia palūkanų, kunigai gali dėti indėlius ir naudotis kreditinėmis kortelėmis, bet negrąžinus skolų kalėjimas negresia. Dubajuje yra kitaip - palūkanos uždraustos, bet negrąžinus skolos skolininkas tupdomas į kalėjimą. Todėl aerouosto stovėjimo aikštelėje stovi daug lizinguotų mašinų, kurias paliko pabėgę iš Dubajaus prasiskolinę užsieniečiai.
Nakheel PJCS projektai stebina savo dydžiu, ir turi būti laikomi vienu iš pasaulio stebuklų. Klausimas egiptologams - gal egipto piramidžių finanavimui irgi buvo naudojamos obligacijos? Ar Ozyris ir kiti dievai drausdavo skolinimą už palūkanas?

1 komentaras:

  1. OT anekdotas apie egiptologus:
    Mokslininkai, kasinėję Egipte, atrado kažkokią brangiai išpuoštą mumiją, tačiau niekaip neįstengė išsiaiškinti, kas tai per mumija iš tikro. Ėmė kviestis žymiausius pasaulio egiptologus, tačiau veltui: niekas negalėjo pasakyti nieko konkretaus. Galų gale kreipėsi į rusus. Rusų mokslininkai apžiūrėjo mumiją, pasikrapštė galvas ir pasiūlė kreiptis į KGB – tie, atseit, gali pasinaudoti naujausiomis, slaptomis technologijomis. Po kiek laiko atvyko KGB specialistai, nešini lagaminėliais, ir paprašė palikti juos su mumija vienus. Praėjus valandai, KGB specialistai išėjo ir tarė:
    - Tai faraonas Amenosas Menotohepas keturioliktasis!
    - O kaip jūs nustatėte? – Nustebo mokslininkai.
    - O mes nenustatinėjome, – atsakė KGB specialistas, – jis pats prisipažino!

    AtsakytiPanaikinti