2010 m. sausio 24 d., sekmadienis

Kuo tiki tikintieji?

Taip vadinasi šeštas S.Landsburgo knygos "The Big Questions" skyrius. Landsburgo dažnai neįmanoma atpasakoti, jį reikia cituoti, nors išversti nelengva:

Kiekvieną rytą mano draugas Miša, kaip ir kiti žydai ortodoksai, baigia savo maldas pareikšdamas: "aš šventai tikiu Mesijo atėjimu ir, nors jis delsia, vistiek kasdien laukiu jo atėjimo". Aš pats šventai tikiu, kad kvadratinė šaknis iš dviejų yra iracionalus skaičius, bet niekada nejaučiau poreikio to pranešti visai visatai. Dėl to aš įtariu, kad Miša meluoja. [...] jei patykosite manęs gatvėje, galite išgirsti mane murmant: "aš tikiu, kad galiu numesti porą kilogramų" arba "aš tikiu, kad jai patinku". Bet niekada neišgirsite "aš tikiu, kad du plius trys yra penki". Aš žinau, kad du plius trys yra penki. Dėl to aš nejaučiu poreikio sau tą priminti.

4 komentarai:

  1. Klausimas stiprus, o atsakymo visgi neradau. Skaityti tarp eilučių net nelabai yra ką. Ponas Landsburgas rutulioja minti apie "tikiu" ir "zinau"? Beabejo galime "tikiu" dažnai pakeisti į "žinau" (draugo Mišos pavyzdys tam puikiai tinka) ir prasmė visiškai nepakinta. Nebent atsiranda pagunda reikalauti įrodymų, tą "žinau" patvirtinti. Bet tikėjimas jau metazifikos dalis. Su racionaliais įrodymais čia prastai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Landsburgas toliau rašo, kad dauguma religingų žmonių iš tikrųjų netiki oficialia savo religijos doktrina. Dalis jų norėtų jomis tikėti, bet doktrinos per daug keistos, kad jas būtų galima priimti už gryną pinigą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nors save laikau netikinciu, visgi manau ir nevertetu tikejimo dogmu "priimti uz gryna piniga". Gi ne ta esme. I viska as zvelgiu daugiau filosofiskai arba ieskau kitu - racionaliu, paaiskinimu. Pvz. nuodemiu issakymas kunigui katalikybeje galime traktuoti kaip elementaru "issipasakojima". Gi nepazistamam zmogui issipasakoti savo problemas (nuodemes), ypac jei tas nepazistamas dar saistmas tylejimo izadu ir, kartais, turi geru patarimu. Akmuo nuo sirdies taip sakant, sazines atlaisvinimas ir pan.

    AtsakytiPanaikinti