2010 m. lapkričio 30 d., antradienis

Paskolos vietos valiuta

Skaitytojai klausia, ką reiškia šis sakinys Verslo Žinių straipsnyje apie Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko ekonomistų rekomendacijas Centrinės ir Rytų Europos regiono valstybėms:

"Anot banko specialistų, jei būtų skatinamos paskolos vietos valiuta, ūkio augimas butu gyvybingesnis ir pastovesnis, mat būtų labiau panaudojamos santaupos vietos valiuta bei sumažėtų užsienio kapitalo finansavimo poreikis."

ERPB banko ekonomistai labai baiminasi paskolų užsienio valiuta rizikos. Netikėtai pasikeitus valiutos kursui, gali kilti žalinga bankrotų banga. Taip pat ERPB ekonomistai teigia, kad daugelyje valstybių vietine valiuta pagrįstos finansų rinkos yra neefektyvios, taip pat yra trūkumų monetarineje politikoje. Išsprendus šias problemas, padidėtų ekonomikos augimas.

ERPB ekonomistai pabrėžia, kad Verslo Žinių aprašoma rekomendacija netaikytina toms šalims, kurios turi fiksuotą valiutos kursą ir aktyviai siekia įsivesti eurą - pavyzdžiui Lietuvai. Tokioms šalims siūlomas karas su biudžeto deficitu bei reguliavimai, kurie riboja rizikingas ūkio subjektų paskolas užsienio valiutomis. Rekomendacijos dėl valiutų rizikos reguliavimų turbūt labiau skirtos tolimai ateičiai, nes kol kas ir patys bankai labai atidžiai žiūri į paskolų užsienio valiuta riziką.

Kas kita yra šalys, turinčios plaukiojantį valiutos kursą, tokios kaip Lenkija, Vengrija ar Rumunija. Siautėjant Eurozonos krizei, ERPB ekonomistai nė neužsimena apie naudą iš Lenkijos, Vengrijos ar Rumunijos finansų sistemų integravimo i Eurozoną. Priešingai - ERPB ekonomistai siūlo visų pirma tobulinti ir vystyti vietine valiuta pagrįstas finansų rinkas. Patobulinus monetarinę politiką ir sumažinus infliacijos svyravimus, žmonės mieliau dėtų indėlius vietine valiuta, be to, lengviau įsisuktų įmonių obligacijų vietine valiuta platinimai. Taip pat tokioms valstybėms siūloma monetarinėje politikoje pereiti prie visiškai laisvo valiutos kurso plaukiojimo ir nebandyti dirbtinai sumažinti vietinės valiutos svyravimų euro atžvilgiu - vienintelis monetarinės politikos tikslas turi buti žema ir stabili infliacija.

6 komentarai:

  1. Dėl nuosavos valiutos naudos / trūkumų manau galima ilgai diskutuoti. O kaip Jūs manot, koks turi būti šalyje gyventojų skaičius, kad apsimokėtų turėti nuosavą valiutą?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Iliustracijai keletas bid/ask pajamingumų:

    LR VVP, išperkamas 2016 vasarį (litais) 4.80%/4.00%
    LR eurobligacijos, išperkamos 2016 vasarį (EUR) 4.60%/4.10%

    Nelabai žmonės devalvacijos bijo?

    AtsakytiPanaikinti
  3. @Sarunas

    Tie kas bijo devalvacijos, sedi CDS'uose. O arbitrazo tarp Lt ir EUR Lietuvos obligaciju kaip ir nera, nes bid/ask spreadas tai didziulis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nera pigu long cds protection, ir ant popieriaus shortint sita vvp ir pirkti sita eurobonda butu pigiau, bet reiksmingu dydziu matyt nepavyktu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Su CDS'ais reikšmingus dydžius žymiai lengviau pasiekti. Netgi galima šortint nesant pačių obligacijų, kaip prieš kurį laiką žmonės darydavo su Estija :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nors jau senokas komentaras, bet dabar galime pastebėti, kad eurozona nėra vien tik nauda, bet kartu ir našta, tad kartais gal geriau būti su savo valiuta ir turėti tiktai savo naštą.

    AtsakytiPanaikinti