2009 m. rugsėjo 1 d., antradienis

John Nye apie karą, vyną ir mokesčius

Įdomus pasirodė šitas W.Wilkinsono bloggingheads pokalbis su John Nye, kuris yra parašęs knygą War, Wine and Taxes. Įdomesnės mintys:

  • Anglija XIX a. buvo turtingiausia valstybė pasaulyje, panašiai kaip dabar JAV. Ir po karo su Prancūzija likę dideli jų muitai prancūziškam vynui daug prisidėjo prie to, kad Prancūzijoje gaminamas geras vynas (nes vyną Anglijoje pirko tik aristokratai, ir prancūzų vyndariams teko orientuotis į juos).
  • JAV alkoholio draudimas XX a. pradžioje skatino vartoti labiau koncentruotą alkoholį. Panašiai yra dabar su kokainu - jei jis būtų legalizuotas, galbūt populiariausia kokaino vartojimo forma būtų arbata ar kramtoma guma.
  • iki XVIII a. pabaigos alus ir vynas buvo saugiausi gėrimai neturtingiems žmonėms, nes vanduo miestuose buvo užterštas. Išlikusioje XVII a. Olandijos vaikų prieglaudos buhalterijoje didžiausia dalis išlaidų tenka alui. Arbata ir kava tais laikais buvo aristokratų gėrimas.
  • lyginant nelygybės mastą senovėje ir dabar dažnai yra ignoruojamas kokybės pokytis. Tarp 20 metų senumo dujomis varomos Audi ir naujo S klasės Mersedeso kokybės skirtumas žymiai mažesnis nei tarp karietos ir vaikščiojimo basam pėsčiomis per purvą, o pajamų skirtumai to neparodo.
  • J.Nye įrodė, kad R.Fišeris buvo teisus sakydamas, kad rusų šachmatininkai tarptautiniuose turnyruose tyčia tarpusavyje žaisdavo lygiosiomis kad mažiau pavargtų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą