2009 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

Atsargiai, ekonomicitas!

A. Tabarrok'as iš Marginal Revolution kažkada gerai parašė apie statistikos panaudojimą medicinoje. Taigi įsivaizduokime, kad
  • nesergantys ekonomicitu gyvena amžinai
  • pirma ekonomicito stadija neturi išorinių požymių ir ja sergantys vidutiniškai miršta po 10 metų. Pusė visų sergančių ekonomicitu šiuo metu yra pirmos stadijos.
  • antra ekonomicito stadija turi išorinių požymių - išauga trečia, o kartais ir ketvirta ranka (nes kaip pastebėjo vienas JAV prezidentas, ekonomistai mėgsta sakyti "on the other hand"), ir ja sergantys vidutiniškai gyvena 2 metus.
Tokiu atveju, vidutinė žmonių su diagnozuotu ekonomicitu gyvenimo trukmė yra 2 metai.
Sakykime, kad išrandamas būdas, kaip su 100% tikslumu aptikti ekonomicitą pirmoje stadijoje. Tuomet vidutinė žmonių su diagnozuotu ekonomicitu gyvenimo trukmė išauga iki 6 metų. Išradę ankstyvą ekonomicito aptikimą mokslininkai ir gydytojai pradės girtis, kaip ekonomicito prevencija ir ankstyvas diangozavimas padėjo prailginti tikėtiną gyvenimo trukmę po diagnozavimo, nors iš tikrųjų iš to nieko gero, nes ekonomicitas nepagydomas. Ir lyg ir yra įrodymų, kad bent jau dalis sergančių vėžiu tikėtinos gyvenimo trukmės padidėjimo atsirado dėl panašių priežasčių.

E.Yudkowskiui tikimybės yra rimtas dalykas, todėl straipsnyje apie tai, kaip teisingai skaičiuoti sąlygines tikimybes, jo pavyzdys yra krūties vėžys. Sakykime, kad tikimybė susirgti krūties vėžiu yra 1%. Tam tikras vėžio nustatymo tyrimas rodo teigiamą rezultatą 80% atvejų kai pacientei iš tiesų vėžys, ir 9,6% atvejų kai pacientė sveika. Sakysime, kad tyrimo rezultatas teigiamas. Kokia tikimybė, kad pacientė serga vėžiu? Nors pasirodo net ir JAV gydytojams su šituo uždaviniu būna daug problemų, suskaičiuoti nesunku: reikia rasti santykį tarp to, kad testas melavo ir kad rodė teisybę. T.y. (0,01 * 0,8 / 0,99 * 0,096) apytiksliai 1 : 12 (t.y. 1 iš 13, arba 7,8%).

Reziumė tokia, kad kai gydytojai pradeda skaičiuoti tikimybes (o jie tai turėtų daryti nuolat), nepatikrinęs skaičiavimo teisingumo rizikuoji savo sveikata ir visuomenės gerove.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą