2009 m. rugsėjo 1 d., antradienis

Stephen Davies apie globalizaciją

Radau įdomią Stephen Davies paskaitą apie globalizaciją istorijos kontekste. Pagrindinė jo mintis - kad globalizacija yra nenaujas, o 4 tūkst. metų senumo reiškinys, ir pasaulio istorijoje klestėjimo laikotarpiai sutampa su globalizacijos, o nuosmukio - su izoliacijos. Tą patį beje sako ir T.Cowenas šitame video (globalizacija ten pabaigoje, bet visa 6 min kalba labai gera). Taip pat, anot Davies, svarbu tai, kad nuosmukio laikotarpiai tampa vis trumpesni ir ne tokie žalingi (paskutiniai buvo VI-VII a, 1320-1470, 1590-1690 ir 1914-1948).

Kita įdomi mintis - kad globalizacijai trukdo įgimta žmonių ksenofobija, todėl pagrindiniai du globalizacijos mechanizmai yra labai giliai susiję su žmonių prigimtimi: tai noras pralobti (ir prekiauti) ir seksualinis potraukis (ir santykiai su užsieniečiais).

Kiti įdomesni dalykai:

  • 1870-1914 yra antras istorijoje pagal gerovės augimą periodas ir antras pagal globalizacijos spartą (po 1990-dabar).
  • 1820 metais 85 proc. žmonių pajamos buvo mažesnės nei 1 USD/dieną (atsižvelgiant į infliaciją, bet neatsižvelgiant į tai, kad dar sumažėjo tikimybė mirti, atsirado filmai ir internetas ir t.t.). Dabar - mažiau nei 20 proc., ir procentinė dalis vis mažėja, nepaisant to, kad gyventojų skaičius auga.
  • Europoje XIX a. pabaigoje buvo tik 2 šalys, kurias europiečiai laikė itin barbariškomis, ir į kurias norint įvažiuoti reikėjo turėti pasą - Rusija ir Osmanų imperija. Visur kitur paso niekas neprašydavo.
  • 1870-1914 užsienyje buvo investuojama didesnis procentas nuo BVP negu dabar. Pvz. UK 60 proc. investavo užsienyje, iš jų 1 vietoje JAV, 2 - Vokietija, kolonijos - tik 5 vietoje.
  • Raitelis prieš pėstininką (be šaunamųjų ginklų) laimi 9 dvikovas iš 10. Dėl to, kai klajokliai mongolai, kuriems Dievas atidavė visus pasaulio arklius, sugebėjo susivienyti, jie turėjo didelį karinį pranašumą. Rusija ir Kinija buvo užkariautos po 1 kartą, ir abi mongolų. Mongolai nebuvo geri ar kultūringi žmonės, bet jų imperija buvo didžiausia istorijoje, ir tai daug prisidėjo prie globalizacijos.
  • Kinijai XIII a. teko ~70% viso pasaulio gamybos. XV a. kinai turėjo ~100 metrų ilgio burlaivių su 200 patrankų. Vasco da Gamos didžiausiame laive buvo 10 patrankų, todėl Zanzibare niekam įspūdžio jis nepadarė. Bet 1470 kinai sunaikino turimus ir uždraudė statyti naujus burlaivius, visus raštingus mokėjusius statyti laivus ir jais plaukioti nužudė, o neraštingiems nupjovė liežuvius. Tikslas buvo nutraukti prekybos ryšius su pasauliu, nes prekyba su barbarišku pasauliu kėlė grėsmę labai kultūringų kinų kultūrai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą