2009 m. spalio 25 d., sekmadienis

Sekmadienio skaitiniai: finansų apokalipsė - apreiškimas David Einhorn

Milijonierius investuotojas-pranašas David Einhorn 2008-ųjų pavasarį paskelbė, kad Lehman Brothers gresia bankrotas. Šią savaitę David Einhorn paliudijo, kad atėjo metas pirkti draudimą nuo pasaulio pabaigos. Pasauliui gresia finansų katastrofa, nes septynios didžiosios pasaulio valstybės klimpsta į beviltiško prasiskolinimo gelmes. Draudimas nuo pasaulio pabaigos kol kas dar pigus, tad būkite pirmieji, nusipirkę septynis aukso žibintuvus (Einhorn nepasitiki auksu padengtais vertybiniais popieriais, ir rekomenduoja fizinį auksą).
Pilną tekstą skaitykite čia: "Liquor before Beer".


Daugiau apie investavimo į auksą riziką skaitykite mūsų bloge čia. Taip pat čia galite pasiskaityti apie krizės dvilypę prigimtį.

7 komentarai:

  1. "Šią savaitę David Einhorn paliudijo, kad atėjo metas pirkti draudimą nuo pasaulio pabaigos."

    Nieko panašaus. Demonizuojate kritišką požiūrį?
    (Perskaičiau Einhorn'o tekstą, matau tik blaivų protą be jokių apokaliptinių gąsdinimų).

    Ar kokio vieno didesnio valiutos eminento bankrotą jau reikėtų laikyti apokalipse?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai zmogus atspeja ateiti tai visada atrodo mistiskai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ne tai, kad atspėja ateitį. Pranešimą pradeda kalbėdamas apie ilgalaikių rizikų ignoravimo klaidas, kurių dėka prarado pinigus, tuomet kalba apie investicines strategijas, kurios padėjo nežlugti suklydus, ir tik tada kalba apie sistemines rizikas, nuo kurių mato reikalą draustis atidarydami ilgalaikes pozicijas (opcionus palūkanų normų augimui).

    Žmonės, kalbantys apie sisteminę riziką, ir atidarantys atitinkamas pozicijas, vargu ar reiktų vertinti kaip pretendentus atspėti ateitį.

    Ypač kai pranešimą autorius užbaigia:

    "As investors, we can’t change the course of events, but we can attempt to protect capital in the face of foreseeable risks.

    Of course, just like MDC, there remains the possibility that I am completely wrong. And, personally, I hope I am."

    Rizikų įvardinimas, skirtingai nuo kategoriško ateities pranašavimo, yra konstruktyvi veikla.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Cia Einhornas truputi kuklinasi. Kai pernai ivardino Lehman rizikas, sudrebejo visas pasaulis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nuo kokių 2007-ųjų pabaigos Meredith Whitney staiga tapo pripažinta bankų eksperte. Atsimenu vieną iš jos 2008-ųjų pradrios video-interviu televizijos kanalui (nuorodos neišsaugojau, bet nebūtų ypatingai sunku rasti google), kuriame laidos vedėja klausia:

    (nepažodžiui)
    - kaip manote, ar Lehman Brothers atlaikys?
    - ummm, ammm..., ummm, uhmmm... nežinau.

    Jau tuomet vienam iš savo besidominčių pašnekovų nupasakojau tai kaip išraiškingą atsakymą (ponia 'bankų žudikė' gyvenime nemikčioja).

    Kas bent kiek domėjosi, apie Lehman rizikas žinojo. Lygiai kaip dabar apie pagrindinių rezervinių valiutų eminentų rizikas. Kadangi jos chroniškai nuvertinamos, žmonės moka už (sąlyginai pigius) apsidraudimo sandorius.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, gal aš skaičiau neįdėmiai, bet rekomendacijos pirkti fizinį auksą vietoj vertybinių aukso popierių (o tai iš esmės yra civilizacijos kolapso predikcija) neradau. Rašo Einhorn'as neblogai, ir jo paprastas požiūris į "too big to fail" yra labai įtikinamas. Tačiau šiek tiek nuvylė, kad jis taip ir nepaaiškino, kuo gi tokia bloga euro bei svaro pocizija, išskyrus tai, kad (utriruoju) "ai irgi panašiai, tipo".

    AtsakytiPanaikinti
  7. 2 kibiras:
    WSJ kitoje vietoje raso:
    "Einhorn has been a bit of a gold bug this year. In July, Greenlight Capital, the hedge fund Einhorn runs, told clients the fund had shifted its entire gold exchange traded fund holdings to physical gold. Greenlight started buying gold in January, citing inflation concerns."

    AtsakytiPanaikinti