2009 m. lapkričio 24 d., antradienis

Šeštas geriausias kovos su nedarbu būdas

S.Sumneris neseniai citavo Krugmaną, kad po monetarinio ir fiskalinio stimuliavimo trečias geriausias kovos su nedarbu būdas yra darbo vietų subsidijavimas ir darbo laiko trukmės ribojimas. GMU ekonomistai netruko šį sąrašą papildyti: ketvirtą vietą dalinasi parama bankams ir importo muitai, penktoje - darbo vietų paveldėjimas. Bet šešta vieta dar laisva.

4 komentarai:

  1. Paprasčiausias būdas - tiesioginio darbo apmokestinimo (pajamų mokesčių) mažinimas/naikinimas.

    Antras - absurdiškų verslo reguliavimų ir kreivų mokesčių (pelno mokesčio) naikinimas.

    Ilgalaikėje perspektyvoje - teisingumo reformos,
    a) mažinančios valdžios ir finansų sektoriaus vykdomą resursų perskirstymą (tame tarpe centrinės-frakcinės-rezervinės bankininkystės monopolių naikinimas),
    b) užtikrinančios sklandų blogų skolų likvidavimo procesą verslo ciklo nuosmukio fazėse (efektyvūs bankroto įstatymai).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dažnai būna sunku įtikinti žmones, kad mokesčių mažinimas nemažinant valstybės išlaidų nėra laikinas. Dėl to kaip fiskalinis stimuliavimas jis nėra geriausia išeitis. O ilgalaikėje perspektyvoje visgi esmė yra valstybės išlaidų mažinimas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manau, kad Lietuvos situacija yra akligatvis: pasirinktas sąlyginai progresyvus pinigų režimas būtinai reikalavo ir atitinkamai progresyvių ekonominių reformų. Reformos neįvyko.

    Dabar arba greitai turi būti kas nors sugalvota, arba dar labiau paaukotas valstybingumas. Antras scenarijus atrodo labiau tikėtinas.

    Ką galvoji?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Manau, kad trumpuoju laikotarpiu valstybingumo praradimas yra į pliusą, o ilguoju - į minusą. Kaip bus susumavus, priklauso nuo socialinės diskonto normos.

    AtsakytiPanaikinti