2009 m. lapkričio 13 d., penktadienis

Viliboras ir ekskavatorius smėlio dėžėje

Neseniai Petras Kudaras surado gilesnę rinką nei pusės metų tarpbankinės paskolos ir pagal ją skaičiavo Viliboro atitikimą padėčiai rinkoje. Man atrodo tam užtenka dviejų paprastesnių ir pakankamai didelių rinkų duomenų:
1. Indėlių bankuose palūkanos litais visada šiek tiek mažesnės už Viliborą
2. Ilgalaikių paskolų litais geriausiems klientams palūkanos visada šiek tiek didesnės už Viliborą
Ar to neužtenka, kad Viliboras taptų daugiau nei fiktyviu skaičiumi?

5 komentarai:

  1. Sutinku, kad to užtektų. Tik neįmanoma kasdieną matyti agreguoto "ilgalaikių paskolų litais geriausiems klientams palūkanų" rodiklio bankinėje sistemoje. Tad tokiu būdu negalima kasdieninio VILIBOR išvesti.

    Be to, kaip minėjai, indėlių ir paskolų palūkanų skirtumas apibrėžia tik rėžį, kuriame galėtų būti VILIBOR -- o tas rėžis gali būti ganėtinai platus.

    Bet iš esmės tai taip, sutinku, jog galima į visa tai ir paprastai pažiūrėti ir pasakyti, jog VILIBOR nėra iš piršto laužtas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Petrai, Tavo diagramoje matyti ir akivaizdi koreliacija, ir labai didelis VILIBOR'o nestabilumas, lyginant tiek su forwardais, tiek su bankų palūkanų normų vidurkiais.

    Yra žmonių, kurie diagramoje atvaizduoto 2009.06 piko metu konkrečiai "gavo per kišenę". Jiems "ne iš piršto laužtas" rodiklis gali neatrodyti pakankamai geras.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man atrodo vienas dalykas yra sakyti, kad skirtumas tarp VILIBORo ir LIBORo atsiradęs dėl bankų godumo ir VILIBORo falsifikavimo, ir visai kitas - kad VILIBORas smarkiai svyruoja. Pvz. Maksimoje kainos irgi smarkiai svyruoja.

    Tiesa, kad jau tiek šnekam, atsidariau www.lb.lt, bet 2009 06 nerandu 6M VILIBORo didesnio už 9,54. Pas Petrą grafike maksimumas beveik 12 - gal kas nors galit paaiškinti, kodėl toks skirtumas?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui už pastabą -- pasirodo buvau sumaišęs kreivių pavadinimus. Iš tiesų, iš forvardų išvedamas VILIBOR yra žymiai volatilesnis, ir birželio mėnesį buvo šoktelėjęs iki dviženklių skaičių. Dar kartą dėkui už pastabą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Prašom, nėra už ką - mes žmonės kuklūs, net nejauku pasidarė nuo tų trijų nuorodų viename pataisyme :-)

    AtsakytiPanaikinti