2010 m. kovo 28 d., sekmadienis

Dėl žemės valandos Kauno marių vandens lygis pakilo puse metro

Įlindau į feisbuką - o ten išpopuliarėjo kokia tai žemės valanda - neva tai ekologijos tikslais reikia išjungti valandai kambary šviesą ir feisbuke sėdėti visiškoje tamsoje (o pats kompas musėt turi būti išjungtas iš elektros tinklo ir maitinamas iš batareikų). Pagalvojau, kad žemės valandai galioja balsavimo paradoksas. Yra labai mažai šansų, kad dėl būtent jūsų balso bus vieno balso persvara išrinktas jūsų kandidatas per rinkimus. Kadangi elektrinės nesireguliuoja labai tiksliai vienos lemputės galingumo tikslumu, tas pats principas galioja ir žemės valandai - negi jūs galvojate, kad būtent dėl jūsų išjungtos lemputės bus sutaupytas tas Nemuno vandens kibiras Brazausko HESe, arba kad būtent dėl jūsų išjungtos lemputės bus milimetru pakeltas plutonijaus strypas Ignalinoje ir tuo būdu sumažintas branduolinio kuro sunaudojimas? Nejaugi manote, kad Elektrėnuose mazutą lašina su pipete, ir būtent jūsų asmeninių pastangų dėka pavyks sumažinti CO2 emisijas? Du klausimai energetikos ministerijai:
1. Kokiu tikslumu Jūs reguliuojate elektrines Lietuvoje? Kiek žmonių turi susitarti išjungti elektros lemputes vienu metu, kad būtų garantuoti, kad bus prisuktas bent vienas šlangelis elektrinėje?
2. Kur dingsta perteklinė elektra, pagaminama dėl nepakankamai smulkmeniško elektrinės pajėgumų reguliavimo? Spėju, kad šilumos pavidalu laiduose, jei tai tiesa, tai kas tada pavagia tą šilumą iš žemės valandos dalyvių? Ar visgi žemės valandos dalyviui išjungus elektrą, tiesiog skaisčiau sušvinta spec. lemputė energetikos minstro kabinete?

3 komentarai:

  1. Na ten tiesiog simbolinė akcija, siekianti atkreipti dėmesį į neefektyvų/besaikį energijos naudojimą. Nemanau, kad buvo daug naivuolių kurie tikėjosi per tą valandą pasaulį švaresniu padaryt.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Priedo reikejo ir modema isjunk - gi elektra naudoja. Ir be FB pabut biski :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pavyzdžiui, Latvenergo vadovas prezentacijos metu, kuri vyko šį ketvirtadienį, užklaustas ar “užsakomas” toks pats elektros energijos kiekis per tokias ir panašias akcijas, atsakė, kad elektros suvartojimas beveik nepakinta ir dėl to visiškai nemažina užsakomos elektros kiekio...

    AtsakytiPanaikinti