2010 m. kovo 9 d., antradienis

Lietuvos ekonomika 2010 m. - vartojimo krizės pabaiga

Vartojimo krizė Lietuvoje pasibaigė. 2010 m. sausio mėnesį mažmeninės prekybos apyvarta (išsk. degalus ir automobilius) buvo trimis procentais mažesnė už 2007 m. sausio mėnesio apyvartą. Jau tris-keturis mėnesius iš eilės apyvarta stabilizavosi maždaug 2006 m. rudens lygyje. Nors litais matuojant krizė vartojimą nubloškė daugmaž keturiasdešimt mėnesių atgal, kadangi kainos dabar yra aukštesnės, vartotojų padėtis dabar yra gerokai blogesnė negu 2006 m rudenį.
Statistikos departamentas sako, kad apyvarta 2010 m. sausio mėn., palyginti su 2009 m. gruodžio mėn., pašalinus sezono įtaką padidėjo 7,2 procento. Šiuo teiginiu pastikėti negalima, nes tryliktųjų atlyginimų mokėjimas krizės metu pasikeitė, ir gruodžio sezoniškumas dabar yra visiškai kitoks nei prieš krizę.
Kas bus toliau? Anksčiau numatėme du Lietuvos ekonomikos tolesnio vystymosi scenarijus. Labiausiai tikėtina, kad vasario-balandžio mėnesį pradės ryškėti atsargūs mažmeninės prekybos atsigavimo ženklai, tačiau negalime atmesti galimybės, kad vartojimas taip ir liks užstrigęs 2006 m. rudens lygyje.

3 komentarai:

  1. O tai kaip bus su NT? Butai jau nebebrangz?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš sakyčiau tikrai brangz, jei tik juodas mėnulis vandenio ženkle nesutrukdys.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Situacija su NT stebim atidziai :)

    Kai ateis laikas pirkti, gal ir bloge parasysim (jei drasos užteks), o šiandien nuoma atrodo geriau.

    AtsakytiPanaikinti