2009 m. rugsėjo 21 d., pirmadienis

Ar auksas brangz?

Skaitytojai pageidavo ekonominių prognozių, todėl į pagalbą pasitelkėme į ekonomikos prognozuotojų luomą įsitrynusį hedge fondo analitiką, kurio paprašėme apžvelgti investavimo į auksą perspektyvas.

-------------------------------

AUKSO BLIZGESYS

Fundamentali analizė
Aukso kainai įtaką daro šie fundamentalūs faktoriai:

Svarbiausias teigiamas faktorius įtakojantis aukso kainą yra rekordiškai palankus skirtumas tarp LIBOR ir GOFO (GOFO yra aukso rinkos palūkanų norma). Neigiamai aukso kainą įtakoja šios tendencijos:

Indija - Indijoje gyvena milijardas kaimiečių, kurių vienintelis taupymo instrumentas istoriškai buvo aukso juvelyrika. O tačiau šiuo metu didėjant mobilaus ryšio skvarbai bei populiarėjant tinklinei bankininkystei auksą pakeičia SIM kreditų atsargos bei investicijos į Mittal, Tata, Bhagavadgita ir Urdhva Upavishta Konasana IPO vertybinius popierius.
Kinija - dėl palankesnės kainos Kinijoje auksą aplenkia investicijos į sidabrą, dėl liaudies tradicijų auksą aplenkia dramblio kaulas ir kregždžių lizdai.
Rusija - G8 susitikime prezidentas Medvedevas pristatė naujosios pasaulio valiutos pavyzdį, deja moneta buvo nukalta iš penkiolikos kapeikų monetos lydinio.

Reziume - fundamentali analizė rodo maišytą rinkos vaizdą be aiškios tendencijos.

Techninė analizė
Pažvelkime į aukso kurso doleriais grafiką:



Aiškiai matosi techninė keturių aukso veršio kanopų konfigūracija (kanopos pažymėtos raudonomis rodyklėmis). Atkreipkite dėmesį kad ketvirta koja labiau pasvirusi nei kitos, o tarp trečios ir ketvirtos kojos matosi uodega. Ši techninė konfigūracija yra meškos tipo, tačiau kadangi aukso rinkoje sezoniškumas matuojamas ne mėnesiais, bet dešimtmečiais, techninė analizė suteikia pagrindą ne trumpalaikei, bet vidutinio laikotarpio perspektyvai.


Kainos prognozė
Mišrus fundamentalus vaizdelis ir aiškus techninis vaizdas leidžia prognozuoti, kad 2016 m. vidutinė aukso kaina bus 400-1000USD ribose.

Portfelio strategija
Standartinę 5% alokaciją auksui palaipsniui rekomenduojama pakeisti diversifikuotu ilgaamžių maisto konservų atsargų rinkiniu, kadangi infeliaciniai procesai, kuriuos šiuo metu matome aukso rinkoje vidutinėje perspektyvoje labiau veiks maisto žaliavų rinkas.

Copyright Amangeldy Nyazoff Analytics 2009

10 komentarų:

  1. Šmaikštu.

    Vienas iš auksą palaikančių veiksnių yra Kinijos valdžios ideologinis negalėjimas pripažinti pasaulyje prasidėjusio defliacinio proceso ir, atitinkamai, aukso atsargų kaupimas.

    Skirtingai, nei jūsų humoreskoje, auksas kinijoje laikomas saugia investicija, ir pardavinėjamas gyventojams masiškai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Cia rimta analize, o ne humoreska.

    Jeigu skaitote Kinijos spauda, tai zinote, kad kinijoje gyventojams masiskai pardavinejama daug dalyku - doleriai, alus, makdonaldsai, televizoriai, skalbimo masinos, butai, taigi kainu analizei svarbesne santykine gyventoju paklausa, kuri labiau teigiamai itakoja sidabro ir platinos paritetui aukso atzvilgiu, o aukso kursui doleriais teigiamos itakos neturi.

    Kinijos valdzia masiskai spausdina chuanius ir apie defliacini procesa nei negalvoja, nes chuaniu spausdinimas tai yra infliacija, nes aukso chuaniu padengimui valdzia nebeperka, na o aukso pardavimas gyventojams tai nevykes bandymas paslepti yla maise.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kalbant apie "tarptautines valiutas"- man asmeniškai įdomu, čia kiniečiai ir rusai tiesiog durni, ar tokiais apsimeta.

    O apie auksą- neapžvelgtos gavybos tendencijos. Be to, pagrindinė priežastis aukso kainai stipriai pakilti- jei Kinijai staiga trenktų šlapimas į galvą, ir ji nuspręstų už visus dolerinius rezervus nusipirkti aukso. Mažesnis efektas būtų tokį žingsnį žengus Rusijai, ar kokiam naftos kalifui/kalifatui.

    Bendrai, kiek realus pavojus, kad doleris praras savo rezervinės valiutos statusą? Tokiu atveju turėtų stipriai šokti į viršų tiek auksas, tiek visos bent kiek reikšmingesnės valiutos, pradedant euru ir baigiant švediškom kronom.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kol kas nėra jokio nors kiek realaus pavojaus, kad doleris praras savo rezervinės valiutos statusą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rusai tai apsimeta - g8 susitikime Medvedevas pademonstravo pasauliui savo trigrasi. O kinieciai rimtai stiprinta chuanio tarptautini vaidmeni.

    Gavybos tendencijos tokios - kinieciai perteklini iskasta auksa bando iskisti gyventojams, bet tai labiau svarbu sidabro kainai.

    Jei kinija parduotu visus dolerius ir supirktu auksa butu ne kas. Taip pat butu blogai jei visa auksa parduotu ir supirktu ryzius bei kiauliena (pvz. Guo Bao). Kadangi abu pavojai realus, tai siuo atveju pirmenybe teikciau techninei analizei, kuri yra patikimesne nei Kinijos komunistu partijos rekomendacijos.

    AtsakytiPanaikinti
  6. "Kol kas nėra jokio nors kiek realaus pavojaus, kad doleris praras savo rezervinės valiutos statusą."
    Kuo remdamasis neigiate visą konspirologinę išmintį, kurios yra pilnas internetas?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pacituosiu Pekino universiteto profesorių Michael Pettis:

    But although I think the world would be better off if there were an active alternative to the US dollar, I can’t help but think all this flurry of talk is a waste of time and driven mainly by political considerations almost wholly divorced from any understanding of exactly what a reserve currency is and how its status is achieved. Every decade or so there are calls for the replacement of the US dollar with a more international reserve “currency” but they always lead exactly nowhere, and I can’t think of any reason why this time will be different. On the contrary, one of my working assumptions is that with the end of the global liquidity cycle the value of liquidity will be higher than ever. New currencies and currency unions thrive during the liquidity cycle. They almost never survive the end of the cycle.

    (Kažkoks aplūžęs jo blogas, išsigadinę tekstų adresai. Įrašas 'The dollar must be replaced – yet again' prieinamas peržiūrint kategoriją 'Global liquidity'
    http://mpettis.com/category/global-liquidity/

    AtsakytiPanaikinti
  8. Klausimas, kokie gi turėtų būti reikalavimai globaliai valiutai- jau savaime įdomūs, ir, būdamas ne specialistas, aš nematau jokių esminių euro trukumų tai pozicijai užimti. Metimosi nuo dolerio prie euro metu t.p. gali taip pat būti blaškimosi, itin keliančio aukso kainą.

    Kalbant apie tai, kad " Every decade or so there are calls for the replacement of the US dollar with a more international reserve “currency” but they always lead exactly nowhere, and I can’t think of any reason why this time will be different."
    Na, aš skirtumų matau: JAV dalis globalioje ekonomikoje- mažesnė nei betkada nuo pirmo pasaulinio karo laikų; fiskalinės JAV problemos; euro atsiradimas; ir, galų gale, jei niekam anksčiau nepavyko nuvainikuoti dolerio, tai nereiškia, kad tai iš principo neįmanoma. Galbūt sekantis bandymas bus sėkmingas?

    Tokiu atveju aukso kaina pakiltų nerealiai.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jeigu jau prognozuoti aukso kainas, tai mano fundamentinė analizė, skirtingai nei įrašo autoriaus, būtų tokia:

    Auksas yra savotiška apsidraudimo nuo pinigų ir turto praradimo rūšis. Popierinių pinigų ir bankų sistemų kolapso atvejais, politinių perversmų, konfiskavimų ir nacionalizavimų situacijose auksas yra bene lengviausiai ir patikimiausiai išsaugomas turtas. Tipiškos gilios krizės metu kapitalas linkęs bėgti nuo finansinių aktyvų į "grynuosius" bankų sąskaitose, vėliau - iš bankų į grynuosius, kuriuos galima susidėti į lagaminą, o jeigu ir tiems gręsia anuliavimas - į auksą. Santykinė aukso vertė ir kaina tokiose situacijose kyla, jau vien blogi lūkesčiai ją didina.

    Kita vertus, normaliomis sąlygomis auksas vertas kur kas mažiau.

    Taigi, investuotojas į auksą draudžiasi - jeigu situacija normalizuosis, auksas atpigs, bet jis galės gyventi ir veikti santykinai palankioje aplinkoje. Jei ne - laimės iš aukso pabrangimo.

    Kadangi į dabartinę "recesijos pabaigą" žiūriu skeptiškai (ekonominės, politinės krizės priežastys, kredito disbalansai ir pinigų sistemų trūkumai nepanaikinti), manau, kad aukso vertė artimiausiais metais nemažės.

    Na, ir visai nematau jokių euro pranašumų, lyginant su doleriu.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anarchistui: +1. Būtent. Analizuojant aukso kainos tendencijas galima gilintis į Indijos kaimiečių įpročius (aptartus Nyazoff'o) ir elektros tiekimo sutrikimus Pietų Afrikos Respublikos kasylose (neaptartus Nyazoff'o), bet tokiu atveju galima taip pat sėkmingai "žaisti rinkoje" galima domėtis ir mikrosofto akcijomis. Išskirtinė aukso pozicija taptų lokalios ar globalios krizės atveju. Kitaip sakant, investuoti į auksą verta tikintis "black swann event'o".

    Euras vs doleris: euras, budamas bendru kelių valstybių pinigu, kur sprendimai priimami sunkiai ir kolegialiai, yra natūraliai nepaslankesnis. Arba stabilesnis. Nelygu, kaip kam labiau patinka.

    Be to, dolerio atveju galima įsivaizduot scenarijų, kai Kinija vienu valdžios dekretu į rinką išmeta daug dolerių. Eurų jie tiek daug išmesti negali, nes neturi. Taigi, yra kažkokia tikimybė X, kad euras kils, o doleris kris. Tai nėra dolerio privalumas :-). Nebent visa rinka tikisi nepagrįstai didelės X reikšmės, o tu turi kokios nors insider info, ko kiniečiai daryt nesiruošia.

    AtsakytiPanaikinti