2009 m. rugsėjo 12 d., šeštadienis

Išklausykite teisybę: spekuliantas Marc Faber apie centrinius bankus

"B.Bernanke yra tarsi laivo kapitonas. ... ignoruoja audros ženklus ... paskandina laivą ... tūkstantis keleivių paskęsta (N.B. čia apie paprastus žmones) ... išgelbėja jūreivius (N.B. čia apie finansų ryklių išgelbėjimą) ... gauna medalį "Už drąsą" dėl to kad išgelbėjo keletą žmonių".



Atkreipkite dėmesį kaip žmogus linksminasi pasakodamas apie neva tai artėjančią katastrofą.

8 komentarai:

  1. http://idioms.thefreedictionary.com:

    Be laughing all the way to the bank (informal) -
    if someone is laughing all the way to the bank, they have made a lot of money very easily, often because someone else has been stupid.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man atrodo nieko gero, kad žmogui iš šalies jo šnekos skamba labai panašiai kaip rimtų ekonomistų (Sumnerio, Hetzelio, ir kt.) išsakoma kritika Bernankės adresu, nors iš tikrųjų tai tik keistas austriškų ir Zeitgeist the movie lygio prietarų mišinys.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Komentaras #1 (svarbesnis).

    "Man atrodo nieko gero, kad žmogui iš šalies jo šnekos skamba labai panašiai kaip rimtų ekonomistų (Sumnerio, Hetzelio, ir kt.) išsakoma kritika".

    Ką reiškia "žmogui iš šalies"?

    Faberis (jei neklystu - Tailande gyvenantis amerikietis) yra investicijų konsultantas.

    Kaip ir kelių kitų geriausių, jo darbas atpažinti pažeidžiasias, sisteminiškai silpnas finansų sistemos (dar tinkamos likvidžiam investavimui) vietas, investuoti prieš jas, tuomet atskleisti savo logiką už tai (nemažus) pinigus mokantiems klientams, ir galiausiai vykdyti demaskavimo PR kamapanijas.

    Vardą susikūrė nuolat tai darydamas sėkmingai. Šypsenos finalinėse PR'o stadijose išreišklia sveiką investicinio konsultanto autoironiją (na, ir tam tikrą distancijavimąsi).

    Palyginkite su Kubiliaus nuotraukomis, jo moralią ir sąžinigą politiką aprašinėjančiuose vz.lt straipsniuose.

    Kubilius, beje, už Faber'į jaunesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Komentaras #2

    Zeitgeist, mano giliu įsitikinimu, yra straw man. Konkrečiai - kokteilis, skirtas suplakti akivaizdžions tiesoms su (mažiausiai) abejotinomis idėjomis.

    Kol kas niekam, išskyrus kritiškai mąstančius žmones nesu to filmo rekomendavęs. Ir NIEKADA jo niekam nerekomdavau kitaip, kaip pažintinio intelektualinio išūkio.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Komentaras #3

    Iššūkis: patelkite geresnes, neapokaliptines pasaulio ekonomikos ir rinkų prognozes, nei "rimtų ekonomistų (Sumnerio, Hetzelio, ir kt.)" teorijų neatitinkantis Faberis.

    (Jeigu pateiktumėte, galėtumėte (parodę dar kiek iniciatyvos) išsilaisvinti iš apie ekonomiką korektiškai kalbančiųjų jungo ir pereiti į "ekonomoką prognozuojančiųjų" luomą).

    AtsakytiPanaikinti
  6. Čia paskutinė Sumnerio, or čia Hetzelio kritika. Čia Krugmanas apie tai, kad JAV vyriausybė dar nebankrutuoja. Prognozių nepažadu, bet bent jau šiokią tokią praeities analizę tikrai parašysiu, tik gal truputį vėliau.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kodėl nepažadi prognozių?

    Nuorodas į Sumnerio ir Krugmano tekstus pasekiau ir perskaičiau. Krugmaną galima būtų sukritikuoti juodai, tuo tarpu Sumneris, kalbėdamas apie pinigų politiką, akcentuoja, kad ji turi būti patikima.

    Vadinkite skepticizmą kaip norite - austrišku, neo-keynesistišku, anarchistišku, faberišku - iš kur ta "patikima" monopolinių pinigų institucijų politika gali atsirasti? Iš labai gerų, intelektualių, savo asmeninių interesų nebojančių, o dėl visuomenės interesų objektyviai diskutuojančių "naujos kartos" valdytojų?

    Baikit juokus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Bičas atrodo neadekvatus psichas, bet jei sugeba užsidirbti- gal tai tėra kaukė? Aišku, apie Bernankę jis gerai pasakė, bet tos kalbos kad bus labai blogai primena visus kitus alarmistus, kurių internete- nors vežimu vežk.
    -Aha, sakėte, reikia pirkti šautuvą?
    -Dabar jau sakau, kad reikia pirkti automatą.

    Spėju, kad kai metus-kitus automato taip ir neprisireiks, Fabierius pasakys, kad reikia pirkti tanką.

    AtsakytiPanaikinti