2009 m. rugsėjo 8 d., antradienis

Nematoma ranka ir džiunglių įstatymai

Šiemet sukanka 200 metų nuo Č.Darvino gimimo ir 150 metų nuo tada, kai buvo išleista jo knyga "Apie rūšių atsiradimą", kurioje Darvinas išdėstė savo evoliucijos teoriją. Ta proga vėl padaugėjo evoliucijos palyginimų su nematoma rinkos ranka, o darant tokius palyginimus, kaip savo 1993 m. knygoje "Armchair economist" perspėjo pop-ekonomikos žanro pradininkas S.Landsburgas, labai lengva nuklysti nuo gilios išminties prie nesąmonės. Ant tokios ribos balansuoja pvz. šis Matt Ridley straipsnis.

Be abejo Č.Darvinui didelę įtaką padarė britų ekonomistai. A.Smito "nematoma ranka" buvo pavyzdys, kad pasaulyje tobulėjimas gali vykti ir decentralizuotoje kūrėjo neturinčioje sistemoje. T.Malthus'o populiacijos teorija privertė susimąstyti, kas dėsis savo natūralias ribas pasiekusioje populiacijoje, ir taip pakišo mintį apie natūralią atranką. Tiek evoliucijos metu, tiek rinkoje tobulėti verčia konkurencija. Bet ieškant tokių paralelių svarbu laiku sustoti.

Konkurencija evoliucijoje skatina tobulėti, bet neskatina optimaliai naudoti išteklių. Priešingai, dažnai dėl konkurencijos kyla "ginklavimosi varžybos", kurių naudingiau būtų iš viso nepradėti. Landsburgo pavyzdys yra rojaus paukščių uodegos, kurios trukdo jiems pabėgti nuo plėšrūnų, o joms užauginti sunaudojama daug brangių maisto medžiagų, bet uodegos patinka patelėms, todėl daugiau palikuonių susilaukia paukščiai su gražesnėmis uodegomis. Konkurencingoje laisvoje rinkoje paprastai ištekliai panaudojami optimaliai - tą tikriausiai nujautė A.Smitas rašydamas apie nematomą ranką, o XX a. viduryje buvo atrastas ir formalus įrodymas. Skeptikai kartais sako, kad realus gyvenimas su tobulos konkurencijos modeliu neturi nieko bendro, bet tai yra pasakymas, kad stiklinė pusiau tuščia, kai iki viršaus liko įpilti tik šlakelį. Niekur neegzistuoja tobula rinka, bet daugybė egzistuojančių rinkų yra tokios efektyvios, kad efektyvumo trūkumu jose gali skųstis tik visiškas bambeklis ir pesimistas. Bet kuris rojaus paukštis jums tai patvirtins.

2 komentarai:

  1. nesutinku:
    1. Rojaus paukščių uodegos gal ir nenaudingos, bet medžiagos jų gamybai naudojamos tikrai efektyviai, nes tie gyvūnai, kurie tokią pačia uodegą išsiaugina su dvigubai mažiau medžiagų turi evoliucinį pranašumą.
    2. Konkurencinėje laikrodžių rinkoje medžiagos naudojamos neefektyviai, laikrodžiai yra kiekviename mobike, bet kadangi vyrai su Rolexais susilaukia daugiau palikuonių, neefektyvi šveicariškų laikrodžių industrija klesti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. 1 - uodegos yra resursų švaistymas, ir taškas.

    2 - tikra teisybė, kad žmonių elgesį daugiau lemia ne rinka, o paveldėti iš protėvių dalykai. Jeigu jam daugiau įtakos turėtų rinka, jis būtų efektyvesnis.

    AtsakytiPanaikinti