2009 m. rugsėjo 12 d., šeštadienis

Periodinis investavimas ir kiti užkeikimai

Mano koblogeris sausai pirmauja investavimo rubrikoje, bet bandysiu neatsilikti.

Vienas iš populiarių investavimo į akcijas patarimų yra periodiškai investuoti pastovią pinigų sumą - tada daugiau akcijų nusipirksi kai jos pigesnės. Pvz. Lietuvos SEB savo svetainėje pataria:

8. Investuokite periodiškai
Investuodami periodiškai, sumažinsite riziką. Vertybinių popierių (tiek akcijų, tiek obligacijų) kaina svyruoja, ir niekas iš anksto nežino, kokia ji bus ateityje. Todėl, ypač kainoms kintant, naudingiau investuoti ne visą sumą iš karto, bet mažomis sumomis ir ilgesnį laikotarpį. Tai nepadės išvengti nuostolių, jei kaina kris, tačiau jie bus gerokai mažesni.


Swedbank net pateikia lentelę, kaip periodiškai investuodamas Petras būtų uždirbęs daugiau už Joną.

Daugelis darbo žmonių neturi kito pasirinkimo, t.y. periodiškai investuoti sutaupomą sumą jiems yra vienintelė galimybė. Bet turint tam tikrą investavimui skirtą sumą ją išdalinti dalimis ir investuoti periodiškai yra tiesiog matematinė klaida. Jeigu sakysime, kad akcijų vertės pokyčio tikėtina reikšmė yra x procentų per metus (nors ir su didele variacija), kur x > 0, tai atidėliojimas tiesiog šiek tiek sumažina tikėtiną prieaugį. Didelės žalos iš to nėra, bet naudos - ne daugiau nei iš vudu ritualų prieš investuojant.

3 komentarai:

  1. >Bet turint tam tikrą investavimui skirtą
    >sumą ją išdalinti dalimis ir investuoti
    >periodiškai yra tiesiog matematinė klaida.
    Jei likusieji pinigai laikomi čiužinyje- tuomet neabejotinai taip. O jei laikai juos sąskaitoje, mokančioje palūkanas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šališkas Stebėtojas2009 m. rugsėjo 15 d. 17:56

    Tuomet tai ekvivalentu tolydžiam portfelio perbalansavimui iš mažiau rizikingo į labiau rizikingą. O jeigu jau esi paskyręs sumą x investavimui į akcijas, tai vis tiek neaišku, ko tada lauki. Vudu ir tiek.

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Tuomet tai ekvivalentu tolydžiam portfelio perbalansavimui iš mažiau rizikingo į labiau rizikingą." Na, turbūt idėja būtent tame- kad perbalansavimą iš mažiau rizikingo į daugiau rizikingą portfelio geriau vykdyti palaipsniui?

    AtsakytiPanaikinti