2009 m. spalio 16 d., penktadienis

Apie vaikų naudą

Nuo tada, kai ekonomistai pradėjo kėsintis į sociologų tyrimų sritis įskaitant šeimą, populiaru buvo manyti taip: seniau žmonės turėdavo daug vaikų, nes tai jiems būdavo naudinga finansiškai. Maži vaikai eidavo dirbti žemės ūkio ir kitų darbų, o užaugę prisidėdavo prie pasenusių tėvų išlaikymo. Išplitus kapitalizmui ir pakilus gyvenimo lygiui auginti vaikus tapo brangu, o gerovės valstybė sumažino senų žmonių priklausomybę nuo vaikų, todėl gimstamumas smarkiai sumažėjo.

B.Kaplanas iš Econlog cituoja straipsnį, kuriame teigiama, kad vaikus auginti niekada nebuvo finansiškai naudinga. Medžiokle ir rinkimu besiverčiančiose gentyse vaikai iki 18 metų suvalgydavo daugiau maisto nei jo pagamindavo, o senų negalinčių savimi pasirūpinti žmonių savižudybės ir eutanazija buvo įprastas reiškinys. Žemės ūkiu besiverčiančioje visuomenėse investicijų į vaikus grąža galėjo būti teigiama, bet tikrai mažesnė už vieną procentą, todėl sunku patikėti, kad vien dėl jos žmonės būtų turėję daug vaikų.

Iš to Kaplanas daro išvadą, kad visais laikais vaikai buvo ne investicijų o vartojimo prekė, t.y. žmonės vaikus augindavo todėl, kad jiems tai patinka. Kartu kyla klausimas, kodėl palyginus neturtingi senovės žmonės vien savo malonumui leisdavo sau auginti daugiau vaikų nei mes. Vienas iš atsakymų gali būti kad nors vaikų auginimo finansinė vertė visada buvo neigiama, dabar vaikų auginimas yra pabrangęs neproporcingai lyginant su kitais dalykais (kas be abejo tiesa), todėl natūralu, kad vaikų norima mažiau. Kitas galimas variantas - kad visgi teisinga "tradicinė" nuomonė, o Kaplano cituojamame straipsnyje yra spragų.

4 komentarai:

  1. Vaikai vienas didžiausių džiaugsmų, tik dabar kitokių džiaugsmų atsirado, kurie nereikalauja nieko, pvz kompiuteriniai žaidimai, brangios mašinos ir visoks kitoks vartotojiškas brudas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nors Kaplano įžvalgose ir yra tiesos, bet manau jis per daug giliai kapsto. Tiesiog senais blogais laikais nebuvo efektyvios kontracepcijos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kontracepcija galėjo turėti įtakos. Nors vienas metodas visgi buvo - pvz. netekėję merginos arba našlės vaikų susilaukdavo gana retai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. 2 Sistem: irgi teisybė. Nors pasaulis dabar tiek turtingesnis, kad pvz. žirgais jodinėjama ir klasikinės muzikos klausomasi tikriausiai daugiau nei prieš du šimtus metų. Bėda tik kad vaikų auginimo technologijos patobulėjo nedaug, t.y. labai daug yra likę fizinio nuobodaus darbo, ypač su kūdikiais.

    AtsakytiPanaikinti