2010 m. kovo 18 d., ketvirtadienis

Apie skirtumą tarp kvailų ir trenktų žmonių

Šitame bloggingheads podcaste Razibas kalbasi su E.Yudkowskiu truputį apie genetikos pasiekimus (kad Č.Barkley yra 75 proc negras, o Snoop Dogg tik 70 proc), ir truputį apie kvailus ir trenktus žmones. Viskas prasidėjo nuo to, kad Razibas parašė, kad Yudkowskis mano, kad dauguma žmonių kvaili, o Yudkowskis atsakė, kad mano žymiai subtiliau - kad dauguma žmonių trenkti. Jis remiasi dviem dalykais:
1. Daugybe mokslinių tyrimų, tokių kaip tas, kuriame XX a. 9 dešimtmečio pradžioje tarptautinėje konferencijoje buvo apklausti ekspertai, ir į klausimą "ar tikėtina, kad netrukus bus JAV karinis konfliktas su SSRS?" teigiamai atsakė mažesnė dalis nei į klausimą "ar tikėtina, kad netrukus SSRS įves kariuomenę į Lenkiją, o paskui prasidės karinis konfliktas su JAV?" Kaip žinia, psichologas D.Kahnemanas už panašius tyrimus gavo ekonomikos Nobelio premiją.
2. Tokiu anekdotu: žmogui sprogsta mašinos padanga, ir jam tenka ją keisti prie beprotnamio tvoros. Iš už tvoros jį stebi dvi paklaikusios akys. Žmogus susinervinęs netyčia nuspiria atsuktus varžtus už tvoros. Jis kurį laiką delsia, o paskui iš už tvoros pasigirsta balsas: "atsuk po vieną varžtą nuo kitų trijų ratų, ir turėsi, su kuo prisukti atsarginį". Žmogus sako: "tai genialu, tik kodėl tu čia uždarytas, jei esi toks protingas?". O balsas iš už tvoros atsako: "aš čia todėl, kad esu trenktas, o ne todėl, kad kvailas". 

Kitaip sakant, kvailumu jie vadina nesugebėjimą logiškai mąstyti, o trenktumu - nesivadovavimą loginiu mąstymu kasdieniniame gyvenime.

Podcaste jie taip ir neprieina galutinės išvados, kiek koreliuoja kvailumas su trenktumu, nors eksperimentais tas anksčiau ar vėliau bus nustatyta. O iš turimų duomenų, tikėjimas astrologija ir stebuklingu pasaulio sukūrimu koreliuoja su mažu IQ, bet neaišku, kiek tą lemia bandos jausmas (nes nepriimta, kad išsilavinę žmonės geroje draugijoje kalbėtų apie astrologiją ir stebuklingą pasaulio sukūrimą, nors nieko baisaus, jei jie kaltina valdžią, kad ši nesukuria pakankamai darbo vietų), o kiek didesnis IQ skatina racionalų mąstymą. Iš kitos pusės, K.Giodelis (nekalbant apie J.Nash'ą)
sako buvo rimtai trenktas. O kad D.R.Hofstadteris trenktas, jau rašiau.

1 komentaras: